Balkáni kalandozások: Blagaj
2018. november 03. írta: kis.rea

Balkáni kalandozások: Blagaj

Dervis kolostor

Blagaj Bosznia-Hercegovina déli részén fekszik Mosztár közelében. Legérdekesebb látnivalója a 200 méteres sziklafal lábainál előtörő karszt forrás, amely a Buna folyót táplálja és mindössze 9 km-es utat tesz meg, majd a Neretvába ömlik. Az 1600-as években erre a helyre építtetett egy dervis kolostort a török szultán. A dervis kifejezés a muzulmán szúfi testvériségre utal, melynek képviselői a keresztény szerzetesekhez hasonlóan elvonultan éltek szegénységben. Az iszlám vallás nem elutasítja a szerzetességet, ennek ellenére a derviseket tisztelet övezte: tudásuk, bölcsességük és költészetük miatt. A kolostorban ma már nem élnek szerzetesek, ezért a muzulmán vallási előírások betartásával látogatható.                                                                                            

A képek sajnos nem adják vissza azt a lenyűgöző látványt és hangulatot, amelyet a sziklafal lábánál a kristálytiszta vizű forrás mellett állva átéltünk.

 

                                                                                               

A bejegyzés trackback címe:

https://kreafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr1714793552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása